5 Tips Untuk Sentiasa Kekal Cergas

1. PEMAKANAN YANG SIHAT

Memakan buah-buahan dan sayuran secara kerap boleh membersihkan usus kita dan merendahkan risiko untuk jatuh sakit.

Serat dalam sayuran buahan akan membersihkan dinding usus dan toksin dari dalam badan.Paling penting jangan lupa sarapan setiap pagi supaya anda kekal bertenaga sepanjang hari.

2. ELAKKAN MINUMAN BERKAFEIN

Kebanyakan kita suka mengambil minuman berkafein untuk sarapan kan?Sebenarnya kafein boleh mengganggu penghadaman dan penyerapan zat penting dari makanan.Ini menyebabkan badan kita menjadi lesu dan letih.

Dalam satu kajian,minum teh dan makan secara serentak menghilangkan zat besi sebanyak 89%.Jadi korang boleh lah berhenti meminum air yang mengandungi kafein ataupun sekurang-kurangnya cuba kurangkan.

3. BERSENAM

Sekurang-kurangnya kita perlu bersenam seminggu sekali.Banyak manfaat yang anda akan dapat dengan bersenam.Antaranya ialah dapat meningkatkan kekuatan dan daya tahan,mengurangkan paras tekanan,mengawal tekanan darah dan banyak lagi

4. AMBIL MAKANAN TAMBAHAN

Bagi kita yang bekerjaya mungkin kita tidak mempunyai masa yang cukup untuk menjaga pemakanan.Apa yang anda boleh ialah ambil makanan tambahan ataupun “supplement” yang sesuai,ini pasti dapat meningkatkan kesihatan kita ke tahap optimum.

5. DAPATKAN TIDUR YANG CUKUP

Tidur yang  berkualiti penting untuk memastikan tubuh kita cukup rehat.Bila tubuh kita cukup rehat,kita akan segar dan bertenaga untuk melakukan aktiviti harian keesokan harinya.

Kurang tidur boleh menyebabkan anda kurang tumpuan di siang hari,obesiti,depresi dan banyak lagi masalah kesihatan.Jadi pastikan anda tidur selama 6 jam setiap hari.

Beberapa tips yang kami kongsikan ini adalah untuk mereka yang ingin menjaga kesihatan dan ingin meningkatkan kualiti hidup.Mungkin dengan usaha yang sedikit anda dapat mengubah hidup menjadi lebih sihat,produktif dan berjaya dalam kerjaya anda.

Selamat mencuba !

Catatan asal oleh ManisFm

http://www.alhassanbiz.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: