Bank masa mahu duit kita, gajah pun boleh terbang!”

RAMAI rupanya pekerja dalam bank ini. Tapi bila telefon, mesin saja yang jawab.

Dalam ramai-ramai ini, seorang pun tak boleh jawab telefonkah?” kata seorang wanita, yang entah dari mana datangnya saya pun tidak sedar, tiba-tiba saja ada di depan saya dan meninggikan suara.

Senyap suasana tingkat satu, sebuah bank di Taman Maluri, Kuala Lumpur itu. Pekerja bank terdiam. Pelanggan terpingga-pingga dan terkedu.

Saya yang paling dekat dengan wanita itu, memandang tepat ke wajahnya. Bila saya buat begitu, dia seperti lebih bersemangat untuk terus meninggikan suara.

“Awak tahu, saya kena beratur panjang untuk masuk bank ini, hanya kerana mereka malas jawab telefon,” katanya kepada saya.

Saya angguk-angguk saja. Kalau layan makin menjadi marah dia ini, kata saya dalam hati.

Dan bila gilirannya dipanggil, dia meneruskan bebelannya lagi dalam bahasa Inggeris. Setiap butiran percakapannya boleh didengar dengan jelas.

Tak sampai lima minit pun urusannya. Selesai dengan begitu cepat sekali.

“Tengok tak sampai lima minitkan?. Saya kena memandu dalam kesesakan jalan raya, hari ini cuti saya dan saya kena beratur panjang di luar hanya untuk urusan tak sampai lima minit ini kerana mereka semua malas jawab telefon. Menyusahkan tak,” tanyanya kepada saya dengan wajah mencuka. Sekali lagi saya angguk kepala saja. Kata orang, api sedang marak jangan disimbah lagi dengan minyak.

Sebelum keluar, dia sempat lagi menghamburkan kemarahan. Yang saya dapat tangkap percakapannya – “Bank masa mahu duit kita, gajah pun boleh terbang!”

Sebenarnya cerita ini, saya saksikan di bank itu beberapa bulan lalu. Saya ceritakan di sini kerana apa yang dilalui oleh wanita itu berlaku pada saya, beberapa hari lepas dan ia mengimbau semula kemarahan wanita itu dalam ingatan saya.

Betul kata wanita itu, walaupun urusan bank boleh dibuat secara atas talian, tetapi bukan semua urusan boleh dilakukan di situ.

Pertanyaan atau hal-hal mudah dan mengejut ada yang tidak dapat dibuat atau ditanyakan melalui online. Kena bercakap dengan pegawai bank juga.

Saya cuba menghubungi bank dari pukul 11 pagi hingga 3 petang. Yang menjawab panggilan saya adalah mesin dan sementara menunggu macam-macam perkhidmatan disebut. Tapi saya masih tidak dapat menembusi mana-mana operator.

Saya menghubungi bank itu melalui pertanyaan di Facebook. Dalam laman sosial itu, mereka beri nombor yang sama untuk dihubungi.

Petang dalam pukul 6 begitu, saya baru dapat bercakap dengan orang. “Finally, orang jawab bukan mesin!” jerit saya kelegaan.

Kemudian pekerja bank itu memberitahu pula, saya silap menekan perkhidmatan seperti yang diberitahu oleh mesin, dia akan sambungkan pada perkhidmatan yang membabitkan isu saya itu.

Saya terus memintas cakapnya, sambung ini jangan putus pula. Sudah berjam saya asyik dengar mesin bercakap. Dah naik hafal, kata saya.

Dia meminta maaf dan menyambungkannya. Ya, saya kena tunggu lagi dalam 10 minit macam itu. Baru dapat bercakap hal yang boleh selesai dalam masa tak sampai lima minit!. Pekerja bank itu, meminta maaf kerana lama menunggu.

Kalau semua perkara boleh selesai dengan minta maaf, inilah yang akan pelanggan hadapi sampai bila-bila dengan pihak bank, bukankah begitu?

Dan itu bukan pengalaman pertama saya terpaksa menunggu lama untuk bercakap dengan pihak bank. Sebelum ini pun, saya ada mengalami perkara sama. Tetapi tidaklah selama baru-baru ini.

Apa yang ingin saya tekankan di sini, walaupun bank sudah ada perkhidmatan online, sepatutnya hal-hal menjawab telefon pelanggan jangan dipandang remeh dan patut terus dijadikan keutamaan.

Lainlah, dalam online itu ada semua perkhidmatan dan maklumat daripada hal utama sehinggakan hal-hal kecil yang boleh diselesaikan menggunakan hujung jari saja.

Copy & paste

PENULIS asal ialah Pengarang Berita Mingguan Malaysia.

RUPANYA HARGA TAK SAMPAI RM100 PUN NAK CUSTOM BENDERA.

Bendera adalah sepotong kain yang ada reka bentuk tertentu, digunakan sebagai lambang sesebuah negeri atau sebagai isyarat.

Panji-panji kebangsaan bendera yang menjadi lambang sesebuah negara.

Jika putih bendera yang dinaikkan sebagai tanda menyerah, jika setengah tiang bendera dinaikkan tanda berdukacita.
.
.
.
Tuan-tuan bercadang nak tempah bendera..?
Mungkin bendera yang lama, sudah boleh ditukar kepada yang baru. Bertenang ya, buat dengan kami tiada minima order..

Lebih mudah order secara online. Tak perlu datang ke kedai..jimat masa, jimat duit. Tempahan yang sudah siap kami pos terus ke alamat tuan-tuan.

Untuk tempahan, atau ada sebarang pertanyaan. Boleh tanya kami, tekan link dibawah;
http://mywa.link/6hzvv8t4

alhassanprinting

kamipencetakbendera

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: