Sombong

SEBETULNYA sombong bukanlah lagi suatu sikap tetapi sebenarnya suatu penyakit. Apabila dikelompokkan sebagai penyakit, maka perlulah dirawat penyakit sombong tersebut.

Pun begitu, penyakit itu amat sukar dirawat kerana empunya diri tidak pernah mengakui bahawa mereka ada penyakit berkenaan. Tambahan pula, penyakit sombong ini tidak boleh dikesan secara saintifik sebagaimana penyakit biasa.

Penyakit sombong juga disebabkan mereka telah mencapai kejayaan yang cukup tinggi di mana orang lain tidak berupaya mencapai kejayaan sepertinya. Malah penyakit sombong juga berlaku kerana ingin mendapatkan perhatian daripada orang lain.

Di antara ciri-ciri mereka yang berpenyakit sombong ialah suka dipuji dan bercakap tentang kehebatan dan kejayaan dirinya.

Kebiasaannya, mereka tidak mempunyai ramai kawan bukan kerana orang lain tidak mahu mendekati mereka, namun mereka yang sebenarnya tidak perlukan kawan. Hanya individu tertentu yang boleh menjadi kawan mereka. Malah, mereka tidak pernah berasa salah serta payah hendak meminta maaf.

Selain itu, mereka juga payah menerima teguran dan akan menyerang balik jika berasa dirinya diserang. Tambahan pula, mereka akan mengkritik sesiapa sahaja yang tidak disukainya walaupun di depan khalayak ramai.

Hakikatnya, tidak sedikitpun perangai tersebut memanfaatkan dirinya dan juga orang lain.

Berdoalah secara istiqamah agar kita dijauhkan penyakit sombong ini.

Wallahu’alam

Khamis
23 September 2021

Selamat Pagi❤

Follow Us;👇
➡️FBPage:
https://www.facebook.com/alhassanbizprinting
➡️Instagram:
https://www.instagram.com/al_hassanprinting
➡️Website:
http://www.alhassanbiz.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: