💆🏻‍♂️MIGRAIN💆🏻‍♂️

☝🏼 Makanan yang perlu di elakkan mengikut panduan National Headache Foundation: 🍫 Coklat☕ Kopi, Nescafe, Teh🍾 Minuman alkohol🍌 Pisang🧀 Keju🥓 Daging proses🍔 Makanan segera🚬 Rokok Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan seseorang untuk mengalami Migrain, faktor makanan boleh jadi salah satu penyebab nya. Ikuti Telegram Dr Samhan untuk tips-tips kesihatan di https://t.me/drsamhan

🦷KOMPLIKASI FAKE BRACES🦷

🎃 Gusi berdarah dan bengkak🎃 Gigi goyang dan hampir tercabut🎃 Karies gigi🎃 Gigi terhakis🎃 Bahan dan prosedur tidak dinyahkuman🎃 Besi boleh berkarat🎃 Mengandungi Plumbum ☝🏼 Elakkan dari melanggan servis pasang fake braces walaupun harga yang ditawarkan teramat murah. Jadi pengguna yang bijak dan dapatkan nasihat profesional dalam isu kesihatan. ikuti Telegram Dr Samhan untuk tips-tipsContinue reading “🦷KOMPLIKASI FAKE BRACES🦷”

Graphic Designer

Saban hari anda sering memperkatakan tentang Graphic Design atau dalam bahasa melayunya Seni Reka Grafik, akan tetapi adakah anda benar-benar tahu atau erti kata lain, memahami maksud sebenar istilah tersebut? Graphic Design bermaksud: Proses dan seni yang menggabungkan text dan grafik serta menyampaikan mesej secara berkesan melalui logo, brochures, flyers, poster dan medium komunikasi visual yang lain. Dunia teknologi pada hari ini, DesignerContinue reading “Graphic Designer”

🍣ELAK PENYAKIT SEBARAN MAKANAN🌮

🥫 Jangan simpan makanan bertin yang telah dibuka di dalam peti sejuk 🎁 Sekiranya perlu, pindahkan ke bekas lain yang bertutup 🕒 Jangan simpan makanan yang telah dimasak di dalam peti sejuk lebih dari tiga hari 🥡 Elakkan hidang makanan lebih dari 4 jam 👨🏼‍🍳 Pastikan pengendali makanan memakai apron dan penutup kepala yang bersih,Continue reading “🍣ELAK PENYAKIT SEBARAN MAKANAN🌮”

8 Cara Fesyen Yang Lelaki Kurus Perlu Tukar Kalau Tak Mahu Nampak Sekeping!

Ramai ingat lelaki kurus senang nak berfesyen berbanding lelaki berbadan besar. Sebenarnya sangkaan anda silap kerana lelaki kurus juga bermasalah dalam stail fesyen mereka. Jika anda lelaki kurus pastikan anda praktikkan 8 stail fesyen ini agar anda tak nampak sekeping dan bergaya lebih stailo. 1. BETULKAN CUTTING Kalau susah nak jumpa cutting baju seluar yang sesuai, baikContinue reading “8 Cara Fesyen Yang Lelaki Kurus Perlu Tukar Kalau Tak Mahu Nampak Sekeping!”

SAMBAL HITAM PAHANG

Hari ni, Sambal Hitam Pahang dah mula mendapat tempat dihati netizen peminat sambal . Korang yang belum cuba, patut cuba sekarang ! Semoga Sambal Hitam Pahang terus dapat menambat selera rakyat Malaysia. SAMBAL HITAM PAHANG ni, rasanya enak, lain dari yg lain.. Sedia untuk dimakan, mudah disediakan & boleh dijadikan pes untuk buat nasi goreng.Continue reading “SAMBAL HITAM PAHANG”

Sebaik-baik Perancang

Kita pasti pernah merancang kan? dari sekecil-kecil perancangan sehinggalah sebesar-besar perancangan. Kita merancang apa yang akan kita lakukan selepas ini,Kita merancang apa yang akan kita lakukan esok,Kita merancang apa yang akan berlaku minggu depan,Kita merancang akan bergraduasi beberapa tahun akan datang,Sehinggalah kita merancang apa akan berlaku 10 tahun akan datang,Adakah kita benar-benar pasti segalanya akanContinue reading “Sebaik-baik Perancang”

🌡️BATUK, SAKIT TEKAK DAN SELSEMA VS ANTIBIOTIK🌡️

☑️ Kebiasaannya gejala batuk, sakit tekak berpunca dari jangkitan virus ☑️ Jangkitan virus TIDAK boleh di rawat dengan antibiotik ☑️ Tubuh badan anda mempunyai mekanisma untuk menentang jangkitan virus 💪🏻 💬 Saranan terbaru dari NICE guidelines mencadangkan penggunaan rawatan untuk membantu melegakan gejala: 🍯 Gunakan Madu untuk melegakan batuk dan sakit tekak 🍯 Gunakan ubatContinue reading “🌡️BATUK, SAKIT TEKAK DAN SELSEMA VS ANTIBIOTIK🌡️”

PANADOL BAHAYA?

Betul ke Panadol boleh rosakkan buah pinggang dan hati?😱 💊 Panadol merosakkan hati/buah pinggang jika diambil dos berlebihan 💊 Dos dewasa 500mgx8 biji(4000mg/sehari) 💊 Dos kanak-kanak 15mg/kg(sirap panadol), 30mg/kg(panadol peluru) 💊 Kekerapan diambil setiap 4-6jam 💊 Toksik jika lebih 10g(20biji sehari) 💊 Sesuai untuk yang berisiko pendarahan,keradangan salur penghadaman, kanak-kanak,ibu hamil dan menyusu. 💊 PanadolContinue reading “PANADOL BAHAYA?”