NENAS

🍊 Kaya dengan vitamin C yang boleh membantu untuk meningkatkan tahap imuniti tubuh

🦴 Kaya dengan Mangan (mineral yang penting untuk menguatkan tulang dan sendi)

🥣 Kaya dengan serat yang melancarkan proses penghadaman

✅ MITOS dan FAKTA NENAS SEMASA HAID:

🔵 Kandungan Mangan dalam buah nenas dapat membantu mengurangkan gejala PMS

🔵 Mengandungi Antioksidan (dapat mengurangkan radang yang menjadi punca kesakitan dan rasa senak di perut semasa sedang haid)

🔵 Enzim bromelain terbukti mampu mengurangkan kesakitan dengan merehatkan otot-otot

🔵 Kajian membuktikan wanita yang mengambil Mangan dalam dos yang rendah dapat melancarkan darah haid sehingga 50%

🔴 Nenas mengandungi Bromelain yang tidak di sarankan semasa sedang hamil kerana ia boleh menyebabkan pendarahan

🔴 Tetapi, dengan hanya makan beberapa potongan nenas, ia tidak akan memberi kesan yang sama

🔴 Untuk menyebabkan pendarahan atau kesan negatif semasa hamil, anda perlu makan di antara 7-10 biji nenas serentak

🔵 1 hidangan (1 cawan nenas) mengandungi segala khasiat yang di perlukan semasa hamil seperti vitamin C, Folate, Zat besi, Magnesium, vitamin B6

🇲🇾 Informasi yang di kongsikan adalah untuk sama-sama kita raikan khasiat buah buah tempatan yang kurniakan di bumi bertuah Malaysia

✅ Pilihan sentiasa di tangan anda

😃 Ikuti Telegram Dr Samhan untuk tips-tips kesihatan di https://t.me/drsamhan saya banyak kongsikan tips menarik di sini

Jangan lupa Share, Like, Komen & Follow FB page kami https://web.facebook.com/alhassanapparel

TIPS KESELAMATAN PENYUSUAN

🔵 POSISI MENYUSU:
🤱🏻 Posisikan kepala bayi lebih tinggi dari badan semasa menyusu

💨 Penuhi puting botol dengan susu supaya bayi tidak menghisap udara

🍼 Awasi bayi semasa menyusu botol. Sekiranya bayi tidur, pastikan botol tidak berada di mulut supaya tidak berlaku tersedak susu dan kerosakan pada gigi

🌬️ SENDAWA:
👋🏼 Sendawakan bayi semasa dan selepas penyusuan dengan gosok belakang bayi dengan perlahan

🚼 Jika bayi anda kelihatan tidak selesa ketika menyusu atau berhenti menyusu dan meragam, mereka mungkin perlu disendawakan dengan lebih kerap

✅ Jika bayi tidak bersendawa selepas beberapa minit dan kelihatan selesa, mereka mungkin tidak perlu sendawa

📆 Anda hanya perlu untuk menyendawakan bayi anda sehingga mereka berusia 2-3 bulan. Selepas pada itu, mereka mampu untuk sendawa dengan sendiri.

✅ Sendawa bertujuan untuk melepaskan gelembung udara yang sering kali membuat bayi berasa tidak selesa

🕣 Kekerapan penyusuan:
Berikan susu mengikut kehendak bayi. Kejutkan bayi untuk menyusu sekiranya tidur lebih daripada 2 jam

😃 Ikuti Telegram Dr Samhan untuk tips-tips kesihatan di https://t.me/drsamhan saya banyak kongsikan tips menarik di sini

Jangan lupa Share, Like, Komen & Follow fb page kami https://www.facebook.com/cetaktshirtRM9.90. Terima kasih ❤

Santai Hari Sabtu

Santai hari sabtu.

Apa aktiviti anda harini. Geng kayuh basikal kalau tak kayuh di jalan raya, mesti tengah layan offroad. Geng motor pun mesti tengah konvoi cari pit stop makan-makan.

Macam-macam aktiviti santai hari sabtu ni, ada yang tengah hiking, yang bersama keluarga di pantai pun ramai.

Nak bagitahu alhassan printing buka seperti biasa harini. Hari sabtu kami beroperasi sehingga jam 1 petang ajer.

Terima kasih Negeri FM, terima kasih DJ nen tebabo. Sentiasa support kami.

Nak tanya berkenaan cetak baju, boleh wasap kami disini http://bit.ly/33QL1Bd
bila-bila masa pun boleh. Kami akan reply sepantas yang boleh.

Jangan lupa Share, Like, Komen & Follow fb page kami https://www.facebook.com/alhassanbizprinting. Terima kasih ❤

Kami masih & akan terus belajar berniaga

Ada dua jenis ilmu yang orang bisnes perlu bezakan.

  1. Ilmu pengurusan syarikat dan pengurusan bisnes.

Ilmu-ilmu ini adalah ilmu profesional yang dapat dipelajari secara formal dalam dewan kuliah ataupun dalam kursus dan seminar.

Orang bisnes tidak wajib belajar ilmu-ilmu dalam kategori ini.

Lebih baik kita ambil mereka yang memiliki kelulusan dalam bidang-bidang itu bekerja dengan kita.

  1. Ilmu-ilmu bisnes.

Ilmu ini tidak diajarkan di mana-mana pusat pengajian. Ia tidak ada dalam buku-buku bisnes.

Ilmu bisnes jenis ini adalah sangat spesifik kepada jenis bisnes yang dijalankan.

Hanya mereka yang menjalankan bisnes itu sahaja yang mempunyai ilmu bisnes jenis ini.

Ilmu ini dapat dipelajari dengan dua cara iaitu
1)Dengan cara berkuli. Sambil bekerja sambil mempelajari bisnes itu. 2)Dengan cara redah sahaja, yakni terus memulakan bisnes dan belajar dari pengalaman sendiri.

Alhassan Printing masih belajar berniaga

LIKE, SHARE & FOLLOW
rapat kami disini;👇
➡️FBPage:
https://www.facebook.com/alhassanbizprinting
➡️Instagram:
https://www.instagram.com/al_hassanprinting
➡️Website:
http://www.alhassanbiz.com

INFO DAUN BETIK

⚙️ Merupakan rawatan sampingan untuk denggi

🦟 Mampu meningkatkan paras platlet bagi pesakit denggi

🕵🏻 Belum di buktikan sebagai penawar dan pencegah jangkitan denggi

✅ Selamat digunakan dalam kuantiti yang di sarankan

☣️ Keracunan cynogenic glycoside berlaku jika seseorang individu mengambil 12 ribu helai daun betik

☘️ 2 helai daun betik yang di kisar menghasilkan 2 sudu besar jus daun betik

🍵 Amalkan pengambilan jus (2 sudu) sekali sehari untuk 3 hari berturut-turut sahaja

☝🏼 Diwajibkan mendapat nasihat doktor sebelum memberi jus daun betik kepada kanak-kanak

☝🏼 Pengambilan jus daun betik bukan bermakna pesakit tidak perlu di pantau dan mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan

😊 Kongsikan pada rakan, pasangan atau ahli keluarga tentang INFO DAUN BETIK ini dan Ikuti Telegram Dr Samhan untuk tips-tips kesihatan di https://t.me/drsamhan

Ok tak info ni, dah baca Jangan lupa Share, Like, Komen & Follow FB page kami https://www.facebook.com/AlhassanJersey

Cetak Bendera Sekolah

Dah siap bendera tempahan sekolah Sek Keb Gelang Terusan.

Kita kena tahu adab dan nilai-nilai terhadap bendera, terutama bendera negara Malaysia.

Sewaktu dinaik dan diturunkan, bendera tidak boleh dibiarkan meleret ke tanah. Mestilah sama ada ia ditatang atau diselipangkan di bahu.

Orang yang menaik dan menurunkan bendera hendaklah berpakaian kemas. Tidak boleh pakai pakaian yang mencolok mata, atau pakai kain sarung yang disenteng ke paras lutut, tidak berbaju. Jangan hisap rokok atau vape semasa menaikkan bendera.

Pihak sekolah ni tempah dua helai terus, senang boleh ganti-ganti katanya. Perhimpunan nanti, dah boleh kibarkan bendera baru..🇲🇾

Kalau tuan pun ada cadangan nak tukar bendera yang lama tu jugak, boleh tanya kami disini http://bit.ly/BenderaSekolah

Jangan lupa Share, Like, Komen & Follow fb page kami https://www.facebook.com/alhassanbizprinting. Terima kasih ❤

CETAK BAJU GENG PANCING !

Nak memancing pun kena hensom tau. Baru ikan teruja nak makan umpan.

Sarung je baju team pancing terus abang nampak kacak.

Walau minat macam mana pun. Keselamatan diri kena jaga.

Jangan memancing ketika petir. Bagi kaki pancing apabila mendung tiba, itulah petanda ribut akan turun, pastinya kilat menyambar dulu.

Memancing dikira sukan juga, yang menyeronokkan dan memerlukan sedikit kemahiran dan masa.

Bergantung kepada lokasi pancingan anda, taktikal anda untuk memujuk ikan yang dicari akan berbeza.

Air payau atau sejuk memerlukan gaya pancingan yang tertentu manakala air yang tenang seperti air tawar mungkin memerlukan gaya yang berbeza.

Tapi, kalau nak buat baju pancing hemsom macam ni, boleh roger kami kat sini http://bit.ly/33QL1Bd

Jangan lupa Share, Like, Komen & Follow fb page kami https://www.facebook.com/alhassanbizprinting. Terima kasih ❤

MASIH TERAGAK-AGAK LAGI KE NAK BUAT BAJU FAMILY DAY. TARIKH FAMILY DAY DAH MAKIN DEKAT TU.

Sempat lagi nak tempah sekarang. Cara nak tempah pun senang jer, just bagi saiz baju, pilih kaler baju dan pilih design. Design pulak kami dah siapkan..tinggal pilih saje. Boleh edit dan tambah apa-apa tulisan yang korang nak.

Jangan terlambat tau, nanti menyesal masa hari family day tu takda baju sedondon. Bukan senang nak dapat kumpulkan ramai-ramai..

Nak tanya detail berkenaan baju family day korang nanti, rogerlah kami kat sini http://bit.ly/34q4wkr

Dah alang-alang korang nampak post ni kan tolong Share, Like & Follow kami https://www.facebook.com/cetaktshirtRM9.90

KAMI PENCETAK BANNER

Bismillah.

KHAMIS
10 Sept 2020
22 Muharram 1442H

☆AlHassan Printing☆
■Waktu Operasi■
Isnin-Jumaat | 10 pagi-6 ptg
Sabtu | 10 pagi-1 ptg
Ahad | TUTUP

#StaySafe
#rarefounders

#alhassanprinting
t-shirt | banner/banting | medal | trophy | plaque | merchandise | embroidery | premium gift | sticker | name card | flyers | flag |


LIKE, SHARE & FOLLOW
rapat kami disini;👇
➡️FBPage:
https://www.facebook.com/alhassanbizprinting
https://www.facebook.com/cetaktshirtRM9.90
https://www.facebook.com/AlhassanJersey
➡️Instagram:
https://www.instagram.com/al_hassanprinting
➡️Website:
http://www.alhassanbiz.com

KUDIS BUTA (Sejenis penyakit kulit yang mudah berjangkit)

✅ Gejala :
🍁 Gatal
🍁 Teruk waktu malam
🍁 Seperti jerawat
🍁 Boleh berair gelembung
🍁 Bisa sebab garu

✅ Punca :
Kutu Sarcopti Scabiei. Jika tidak dirawat, kutu tersebut takkan mati, malah boleh merebak pada yang lain. Kutu ini gali di dalam kulit, kalau dari atas lihat seperti jalan kereta api

✅ Siapa yang terdedah:
🦞 Kongsi tuala mandi
🦞 Tidur katil, tilam atau selimut sama
🦞 Kongsi pakaian
🦞 Tinggal di rumah yang ramai orang
🦞 Kanak-kanak di pusat jagaan
🦞 Warga emas di pusat jagaan
🦞 Kurang zat atau nutrisi

✅ Tempat kesukaan:
🌼 Celah jari
🌼 Pelipat (siku dan lutut)
🌼 Disekitar perut
🌼 Di bahagian kemaluan
🌼 Leher, kepala, muka

✅ TIPS:
🧻 Jangan kongsi tuala atau selimut
👔 Basuh pakaian, cadar dan tuala dengan sabun dan air suam jika terkena
🌤️ Guna dryer atau jemur di tempat panas
🍶 Hanya boleh dirawat dengan ubat scabies

😃 Ikuti Telegram Dr Samhan untuk tips-tips kesihatan di https://t.me/drsamhan saya banyak kongsikan tips menarik di sini

Ok tak tips ni ?..Jangan lupa Share, Like, Komen & Follow fb page kami https://www.facebook.com/cetaktshirtRM9.90. Terima kasih ❤