SEDEKAH yang Mana Membawa Kita Syurga

Rasulullah berkata, “Jagalah diri kamu dari api neraka walaupun dengan separuh daripada sebiji kurma.” – Sahih al-Bukhari

Kita tidak tahu amal mana yang menjadi pendinding dari api neraka.

Mungkin ‘sedekah masa’ yang kita luangkan untuk mendengar luahan seorang sahabat.

Atau ‘sedekah ruang’ untuk kereta di lorong sebelah ketika jalan sesak.

Atau ‘sedekah ego’ sewaktu kita membersihkan tandas surau yang kita singgah.

Atau ‘sedekah senyuman’ kepada jiran yang sedang bermuram akibat sewa rumah yang belum dibayar.

Atau ‘sedekah diam’ sewaktu kita menahan jari daripada menulis sesuatu yang mungkin mengguris hati seseorang.

Atau ‘sedekah data hotspot’ kepada seorang pemuda yang kehabisan data internet untuk menempah grabcar.

Atau ‘sedekah tulisan’ yang kita kongsikan setiap hari hanya atas tujuan memandaikan bangsa.

Atau ‘sedekah networking’ kita dengan memperkenalkan kenalan kepada kawan untuk memudahkan urusan.

Atau ‘sedekah kasih sayang’ yang kita berikan kepada kanak-kanak yang tidak ada ibu dan ayah.

Atau ‘sedekah pengalaman’ kita yang pernah kita lalui supaya orang lain tidak mengulangi kesilapan kita yang lalu.

Atau ‘sedekah doa’ yang kita ucapkan di hadapan kawan yang sedang kesulitan.

Kita tidak tahu amal yang mana membuatkan kaki kanan kita dapat berpijak di hadapan pintu syurga.

Wallahu’alam.


#kamipencetakbaju

Alhassan Printing
http://www.alhassanbiz.com

💤MANDI SEBELUM TIDUR💤

👆🏼 Tips yang boleh membantu untuk mereka yang sukar untuk tidur malam (insomnia) atau berasa tidak cukup tidur sewaktu bangun pagi

🚿 Mandi dengan air suam
(bersuhu 40 darjah Celcius)

🚿 Sejam atau dua jam sebelum tidur

🛁 Air suam itu akan membantu membetulkan ritma sirkadian atau kitaran tidur (sleep cycle)

🛁 Meningkatkan pengaliran darah ke hujung anggota badan dan seterusnya menyejukan suhu badan

💬 HASILNYA:
😴 Meningkatkan kualiti tidur
😴 Lebih mudah untuk tertidur
😴 Lebih selesa dan bau wangi

😃 Ikuti Telegram Dr Samhan untuk tips-tips kesihatan di https://t.me/drsamhan saya banyak kongsikan tips menarik di sini

MAINAN TANAH LIAT

👦🏻 Mainan yang sesuai untuk anak bagi
mencegah kebergantungan kepada gadget!

💬 MANFAAT BERMAIN TANAH LIAT:
✊🏼 Perkembang motor halus
✊🏼 Menguatkan otot halus tangan dan jari
✊🏼 Menenangkan dan mengurangkan kebimbangan
✊🏼 Meningkatkan fokus
✊🏼 Meningkatkan kreativiti dan imaginasi
✊🏼 Koordinasi tangan dan mata
✊🏼 Kemahiran sosial dan komunikasi
✊🏼 Perkembangan literasi (membaca) dan mengira

💬 SYARAT:
🤎 Sesuai untuk kanak-kanak berusia 2 tahun ke atas
🤎 Pastikan tanah liat dilabel “tanpa plumbum”
🤎 Awasi semasa bermain untuk mengelak tercekik

📱 Berbanding bermain gadget yang hanya melibatkan sentuhan skrin, bermain tanah liat jauh lebih baik untuk kanak-kanak

😃 Ikuti Telegram Dr Samhan untuk tips-tips kesihatan di https://t.me/drsamhan saya banyak kongsikan tips menarik di sini

PENJUAL IKAN

Ada seorang penjual ikan segar di pasar. Dia memasang papan tanda yang bertulis ‘DI SINI JUAL IKAN SEGAR’.

Tidak lama kemudian, seorang pengunjung datang untuk bertanya mengenai tulisannya. “Mengapa kau tulis perkataan DI SINI?, semua orang tahu memang kau menjual di sini, bukan di sana?”

“Betul juga!” fikir penjual ikan itu, kemudian memadamkan perkataan DI SINI dan yang tinggal hanyalah JUAL IKAN SEGAR.

Tidak lama kemudian pengunjung kedua datang yang juga bertanya tulisannya.

“Kenapa kau tulis perkataan SEGAR?, memang semua orang sudah tahu yang kau jual ikan segar, bukan ikan busuk?”

“Betul juga,” fikir penjual ikan itu, kemudian memadamkan perkataan SEGAR dan tinggallah perkataan JUAL IKAN.

Kemudian datang pula pengunjung ketiga yang juga bertanya tulisannya. “Kenapa kau tulis perkataan JUAL?, semua orang sudah tahu bahawa ikan ini dijual, bukan untuk dipamerkan?.”

“Betul juga,” fikir penjual ikan itu, kemudian memadamkan perkataan JUAL dan hanya tinggal perkataan IKAN pada papan tandanya.

Tidak lama kemudian, datang pengunjung ke 4, yang juga bertanya tulisannya. “Mengapa kau menulis perkataan IKAN?, semua orang sudah tahu bahawa ini Ikan bukan Daging?”

“Betul juga,” fikir penjual ikan itu, lalu menurunkan terus papan tandanya.

Sahabat, jika kita ingin memuaskan semua orang, maka yakinlah bahawa kita tidak mampu & tidak mungkin atau bahkan kita sebenarnya merosakkan diri kita sendiri.

Adalah fitrah manusia untuk mempunyai pendapat yang berbeza.

Sebagai contoh lihatlah kawasan taman perumahan yang terbukti dulu sama, dalam beberapa tahun telah menjadi berbeza.

Oleh itu, beri keutamaan kepada hati nurani anda. Biarkan orang lain memberi pendapat, tetapi anda fikirkanlah, cernakan pendapat mereka lagi, apakah itu sesuai dengan hati nurani anda?. Jika tidak, maka tegas untuk mengatakan “TIDAK !…MAAF ! .”

Terima kasih kerana membaca…Salam Motivasi !

Para sahabat yang luar biasa..

Kehidupan di dunia ini sangat realistik. Ketika kita lemah, mundur, gagal, pasti ada orang mengejek kita. Ketika kita ingin memulakan sesuatu yang baru samaada perniagaan atau ada idea baru yang ingin kita kerjakan, tentu ada orang yang tidak mahu menolong tetapi memandang rendah, menghina dan memandang sebelah mata.

Ya, jangan marah, balas dendam atau benci. Lebih baik siapkan semuanya dengan optimum dan berusaha untuk berjaya. Setelah ada bukti tentang kejayaan kita, baru orang akan percaya dan lambat laun akan memberi kita pengiktirafan.

Tetapi jangan terkejut, ketika kita berjaya ada juga orang yang menanti saat kita jatuh semula. Maka perkara utama adalah sikap kita.

Ketika kita gagal dan dipandang rendah, kita tidak marah. Saat kita berjaya, pastikan kita tidak lupa diri.

Walaupun telah berjaya tetap merendah diri dan sederhana. Dan, terus optimis mencipta kejayaan yang lebih besar.

Wallahu’alam.

EKIN’S POPCORN CARAMEL

DIA PUNYA RASA KARAMEL…MEMANG TERINGAT-INGAT !
FULL CARAMEL BAK HANG !

RASA SEKALI..KOMPEM REPEAT ORDER !

EKIN’S POPCORN CARAMEL. “Kunyah-kunyah abis!”

Aduhai..tangkap leleeehh😋

Kudap kudapan yang wajib anda cuba. Boleh la makan makan sambil tengok tv dengan keluarga tersayang.

Kena beli lebih sikit, simpan stock..takut tak cukup je kalau beli sebotol !

Adunan secukup rasa Bijiran Jagung Premium, Campuran Karamel & Popping Oil.

Nak order sekarang, tekan link ni👇
bit.ly/2YrIeuZ
bit.ly/2YrIeuZ

PROMOSI BISNES KAD !

ORDER 2 BOX, PERCUMA 1 BOX !!

YE, BOS. SEKARANG MASA SESUAI UNTUK BANGUNKAN SEMULA BISNES ANDA. TERUS BERJUANG UNTUK DAPATKAN JUALAN, JANA SEMULA PENDAPATAN SERTA KEUNTUNGAN YANG TERJEJAS AKIBAT PKP. PASTI ADA SINAR BARU SELEPAS COVID-19.

KHAS UNTUK BOS-BOS, TOKEY2, FOUNDER2 SYARIKAT/PRODUK & MAKCIK2 BAWANG RANGERS !!

PROMO NI KAMI BUAT SETAHUN SEKALI JER..KALAU TIAP2 BULAN PENCEN AWAL TOKEY KEDAI.
.
.
.
Bertenang boss, buat dgn kami tiada minima order, 1 box pun on..!!
.
.

3 SEBAB BOSS SEMUA KENA CUBA BUAT TEMPAHAN DENGAN KAMI:-

1-SEDANG #PROMOSI SEKARANG. Beli 2 BOX, FREE 1 BOX, harga cuma #RM39 sahaja !!!

2-TIADA #MINIMA ORDER. Nak buat 1 box jer..?? pun boleh, no problem.

3-Bisnes kad #EXCLUSIVE..,HARGA KAKI 5 !!

=================

Cara Nak Order;
Tekan link dibawah👇

bit.ly/2YNTL74
bit.ly/2YNTL74
bit.ly/2YNTL74
bit.ly/2YNTL74


alhassanprinting

t-shirt | embroidery | baju korporat | banner/banting | merchandise | medal | trophy | bookmark | premium gift | sticker | name card | flyers | flag |

‘LIKE’ page kami:

facebook_alhassanbizprinting

instagram_alhassanprinting

Juga boleh ‘SHARE’ dgn rakan2, saudara-mara, kemungkinan ada antara mereka yang bercadang nak buat bisnes kad.

KAMI PENCETAK BAJU

StaySafe #StayStrong #FightCovid19


Ada banyak jenis baju;
✔Polo Lacoste
✔T-shirt Roundneck
✔Microfiber
✔Sublimation
✔Jersey
✔Baju Muslimah
✔T-shirt Raglan

Boleh tambah cetakan atau kalau ada bajet lebih boleh sulam nama@logo.

============
Terima kasih kerana support Al hassan printing.

Oh ye, kalau tuan2 nk tahu dengan lebih lanjut & nak tengok material kain boleh datang ke kedai https://tinyurl.com/y7cj6xzd
atau wasap–>
https://wa.me/601127282328/cetakbaju

Alhassan Printing tak banyak, tapi sentiasa.

#alhassanprinting

t-shirt | banner/banting | merchandise | embroidery | premium gift | sticker | name card | flyers | flag |

‘LIKE’ page kami:

facebook:alhassanbizprinting

instagram:alhassanprinting

KAPAL & ANAI-ANAI

Dikisahkan bahawa dua lelaki bekerja keras membuat sebuah kapal. Ketika mereka sibuk bekerja mereka berdua menemui anai-anai di papan.

Salah seorang dari mereka kemudian mahu membuang papan itu tetapi rakannya melarang dan berkata, “kenapa papan ini dibuang? Kan sayang..lagipun tidak ada masalah. Hanya terdapat sedikit anai-anai.”

Kerana tidak mahu mengecewakan rakannya, papan yang ada anai-anai digunakan untuk membuat kapal.

Setelah sekian lama, akhirnya kapal itu siap dan dapat digunakan untuk belayar di lautan.

Tetapi beberapa tahun kemudian, anai-anai ternyata bertelur dan menetas. Anai-anai kemudian mula merosakkan kayu kapal. Malah anai-anai semakin merebak ke semua bahagian kayu kapal.

Kapal itu terus digunakan dan tidak ada yang menyedari sehingga akhirnya, kayu kapal itu mulai rosak. Dan, apabila dilanda gelombang besar, air berjaya menembus masuk dari celah-celah lubang kayu. Ditambah dengan hujan sering turun dengan lebat, kru kapal tidak lagi dapat mengeluarkan air yang masuk ke dalam kapal sehingga kapal karam. Di dalamnya terdapat barang berharga dan nyawa manusia.

Sahabatku, Seandainya kita sedar bahawa malapetaka besar ini sebenarnya berasal dari sesuatu yang remeh dan tidak berharga seperti papan yang pernah dilanda anai-anai dan kalaulah ketika membuat kapal, papan itu telah dibuang, tentu saja bencana ini dapat dicegah.

Sebenarnya kita sering tidak menyedari bahawa tindakan kecil dan remeh dari kesalahan yang kita lakukan kadang-kadang membawa kepada malapetaka yang besar.

Semoga bermanfaat … Salam Motivasi..!

Wallahu’alam.